fbpx

Maaülikool seadis sihiks jäätmevaba majandamise

Maaülikool seadis sihiks jäätmevaba majandamise Zero Waste’i põhimõtete järgi.

Maaülikool astub rohelise ülikooli egiidi all alates selle aasta kevadest uusi samme, et muuta ülikooli keskkonnajalajälg jäätmevaba majandamise ehk Zero Waste’i põhimõtteid rakendades võimalikult väikeseks. Maaülikooli juhendab sellel teel Teeme Ära Sihtasutus. Täna, 30. märtsil on rahvusvaheline Zero Waste’i ehk jäätmeteta majandamise päev.

Kui jäätmekäitluse eesmärk on jäätmetest ressursse toota, siis jäätmeteta majandamine taotleb seda, et ressursid jäätmeks ei muutukski.

Maaülikooli rektor Ülle Jaakma näeb Zero Waste’i algatusega liitumises positiivseid arenguvõimalusi. „Nende põhimõtete järgimine annab Eesti Maaülikoolile hea raamistiku rohelise ülikooli mitmete tegevuste suunamisel. Maaülikoolis on ka kohapeal väga head teadmised ringmajandusest ja jäätmetekke vähendamisest, seega tekib meil kindlasti siin uus sünergia ja ehk ka uued lahendused, mida saame võrgustiku partneritega jagada,“ tõdes Ülle Jaakma.

Rohelise ülikooli strateegia juht Sille Rebane ütles, et juba sel kevadel on plaanis  koostada ülikooli jäätmehoolduseeskiri, et jäätmemajandust kogu linnakus paremini korraldada. „Zero Waste’i ülikooliks ei saada üleöö, see on teekond, mis ei piirdu ainult põhimõtete uuendamisega. Kaasame ja koolitame ka oma töötajaid ja üliõpilasi, et ülikooli jäätmeteke päriselt väheneks ja võimalikult palju ressursse jõuaks uuesti ringlusesse,“ tõdes Sille Rebane. Zero Waste’i süsteemiga on võimalik lähemalt tutvuda EMÜ rohelise ülikooli nädala raames 25. aprillil toimuvas töötoas, kuhu saab registreeruda siin.

Kristiina Kerge.

Rahvusvahelise Zero Waste’i päeva eesmärk on edendada säästvaid tarbimis- ja tootmismudeleid, toetada ühiskondlikku nihet ringmajanduse suunas ja tõsta teadlikkust sellest, kuidas jäätmevabad algatused aitavad kaasa säästva arengu edendamisele. Kristiina Kerge Teeme Ära Sihtasutusest selgitab, et praktikas tähendab see süsteemide loomist, kus tekib võimalikult vähe segaolmejäätmeid, mis lähevad ringlusest välja ehk jäätmepõletustehasesse ning on ohuks keskkonnale või inimeste tervisele.

Zero Waste’i põhimõtet järgitakse üle maailma juba paljudes linnades ja organisatsioonides. Eestis koolitab ja juhendab omavalitsusi ning organisatsioone Zero Waste’i põhimõtete rakendamisel Teeme Ära SA koostöös Zero Waste Europe’i võrgustikuga. Zero Waste’i võrgustiku eesmärk on muuta meie arusaama ressursside kasutamisest tootmises ja tarbimisest, et me saaksime elada hästi, koormamata liigselt loodust.           

Liitu uudiskirjaga

Liitu meie kord kvartalis ilmuva ingliskeelse uudiskirjaga.