fbpx

Zero Waste Europe’i võrgustiku kogunemine Gentis

Kolmepäevane Zero Waste Europe’i võrgustiku kogunemine Gentis oli nii maraton kui ka sprint, mis muutis kogu võrgustiku optimistlikumaks ja innustas veelgi enam jäätmeteta ühiskonna poole püüdlema.

Ghentis kogunesid enam kui 60 Zero Waste Europe’i liiget ja töötajat, et esindada oma riiki ja organisatsiooni.

Esimeste arutelude taustaks olid meie võrgustiku 2022. aasta manifest “Uus energia Euroopale” ja Pledge for a zero waste Europeeelseisvate 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eel. Mõlemad algatused on tugevdanud Zero Waste Europe’i kui keskkonnavaldkonna tipptegijat järgevateks aastateks. Mitte kaua aega tagasi peeti Global Plastics Treaty ideed utoopiliseks; täna on see aga käegakatsutav reaalsus, läbirääkimised käivad neljandas voorus Ottawas – sama kehtib ka jäätmeteta majandamise tegevuste kohta. See on tõend sellest, kui kiiresti võivad muutused toimuda, kui julgeme ette kujutada ja tegutseda.

Üksteiselt õppimine – jutuvestmised ja õppekäigud

Janine Röling ja Maïté Liekens jagasid äsja ümbernimetatud Fair Resource Foundationi (endine Recycling Netwerk Benelux) tegemisi. Nad kirjeldasid teekonda organisatiooni identiteedi muutmisest. Tähelepanuväärne on nende hiljutine julge samm – tekstiilitootjate vastutusorganisatsiooni loomine – sektor, mis on kurikuulus oma keskkonnajalajälje poolest. Fair Resource Foundationi jõupingutused muudavad revolutsiooniliselt seda, kuidas sidusrühmad suhtuvad tekstiilijäätmetesse, nende eesmärk on suurendada süsteemi läbipaistvust ja juhtimist.

Ambily Adithyan, meie ülemaailmse võrgustiku GAIA Aasia Vaikse ookeani piirkonna jäätmeteta linnade esindaja, jagas teadmisi jäätmeteta linnadest kogu Aasias, tuues esile põletamise vastased kampaaniad ja kiirmoe teemad. Tema pühendumus sellele, et Euroopa jäätmed ei saastaks Aasiat, tuletas teravalt meelde meie kohalike tegevuste ülemaailmset mõju.

Kahtlemata oli üks tipphetk ka Marta Beltrani (Rezero) ettekanne, kus ta tutvustas programmi New Period, mida kannustas Zero Waste Europe ja Break Free From Plastic ühekordselt kasutatavate menstruaaltoodete manifest. Selle algatuse eesmärk on murda tabusid ja edendada menstruatsioonisõbralikku infrastruktuuri, tõestades, kuidas rohujuuretasandi liikumised võivad mõjutada poliitikamuutusi. Selle tulemusel on Katalooniast saamas kiiresti ülemaailmne liider menstruaaltsükli väärikuse vallas, pakkudes korduskasutatavaid tooteid.

Vanja Cicmil Zero Waste Montenegrost jutustas hotell Chedi Zero Waste ettevõtte sertifikaadi taotlemise teekonnast alates kaubamärgiga klaasveepudelitest kuni ambitsioonikate jäätmete liigiti kogumise eesmärkideni. Hoolimata väljakutsetest, nagu suur töötajate voolavus, on nende lugu hotellisektoris teenäitajaks.

Viimaseks, kuid kindlasti mitte vähemtähtsaks kogemuste jagamisel, tõi Za Zemiata Danita Zarichinova meile võimsa loo Bulgaariast nende võidust Sofias asuva põletustehase vastu.

Tutvusime ka Ghenti kohaliku Let’s Save Food! organisatsiooniga, mis on pühendunud toidu ülejääkide jagamisele neile, kes seda vajavad, toetades nii kohalikku kogukonda kui ka vältides samal ajal toidu raiskamist. Teine külastus oli korduskasutatavate nõude pesemise teenust pakkuva Groep Intro ettevõttesse, mis on osa Wash-it projektist ja mis on mõeldud näiteks festivalidele nagu Gentse Feesten – aasta üks suurimaid ülelinnalisi kultuurisündmusi.

Jäätmeteta majandava tuleviku kavandamine

Et seada oma ambitsioonid ja eesmärgid tulevikuks, alustasime visiooniharjutust. Matkasime metafooriliselt läbi mägede ja orgude, see väljendab meie ambitsioonikaid eesmärke ja väljakutseid pakkuvat poliitilist maastikku. See visuaalne teekond ei olnud mitte ainult lõbus kaasamine, vaid ka Zero Waste Europe’i püüdluste strateegiline kaardistamine. Eesmärk oli seada järgmiseks 2-3 aastaks realistlikud, motiveerivad eesmärgid, rõhutades tugevamat seotust Põhja-Euroopa linnadega.

Samuti toimus Zero Waste Europe’i korraline üldkoosolek.

Teeme Ära Sihtasutust esindas kogunemisel Kristiina Kerge. Tutvustasime Teeme Ära Sihtasutuse Zero Waste koolitusi ning oktoobris toimuvat III Eesti Zero Waste konverentsi ning tutvusime teiste riikide organisatsioonide kogemuste ja näidetega.

Osalemise tegi võimalikuks SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali reisitoetus.

Liitu uudiskirjaga

Liitu meie kord kvartalis ilmuva ingliskeelse uudiskirjaga.