Eestist tulevad maailmatasemel tehnoloogiad korduskasutus­süsteemide arendamiseks

Tegelikult ei ole korduskasutamises ju midagi keerulist ega võõrastki – oma kodus pole meil probleem nõusid, riideid, rätikuid kasutada, pesta ja oma kohale kappi tagasi paigutada. Aga kodust lahkudes justkui muutub kõik. Kohvi haarame hoopis möödaminnes kioskist, kohvikust või bensiinijaamast. Toidu ostame kaasa, et süüa seda kontoris või pargipingil. Ühekorrapakendid on inimesi harjutanud sellistel puhkudel oma topsid ja karbid lihtsalt ära viskama. Korduskasutussüsteemi loogika on aga, et joogi ja söögi pakkuja tahab tegelikult oma nõusid tagasi. Just nagu kodus! 

Vaevalt, et kellelgi on raske sellisest nõude ringlemisest aru saada. Kindlasti tekitab aga küsimusi, kuidas see ikkagi ära korraldada. Ei ole ju mõistlik, et iga kohvikuke või pood enda nõusid mööda linna taga peaks ajama või et sina, hea tarbija, peaks mööda linna oma ‘taara’ kotiga ringi rändama. Siin tulebki mängu tehnoloogia. Ja uskuge või ei, aga eestlased on selliste tehnoloogiate arendamises lausa kogu maailmas esirinnas. Näiteks sellist masinat nagu Cuploop on välja arendanud, on esimene selline maailmas! Paned oma topsi või karbi sinna sisse ning masin tagastab pandiraha, mille sa toitu või jooki ostes oled müügikohta maksnud. Kõlab tuttavalt? Muidugi! Sest eestlased on maailma kõige eeskujulikum rahvas taara tagastamises. Selles ei olegi midagi uut, v.a. see, et tegelikult ei ole keegi veel selle peale tulnud, et selline lihtne süsteem toimima panna. 

Teine tähtis element sellises hulgi-tagasikorjes on hügieen. Müügikohad ei peaks pelgama inimese enda kaasa toodud karpi sööki müüa ja inimesed peaks julgema uskuda, et korduskasutusnõud on neile kõige puhtam ja tervislikum valik. Korduskasutusnõude pesemine kõrgeimate hügieeninõuetega on täiesti võimalik. Tegelikult võib iga inimene juba täna poest salati või sooja toidu oma karpi kaasa osta. Aga hügieeniga seotud hirmud on seni seda trendi takistanud – mitte ainult Eestis, ka mujal maailmas. Hiljutine TalTechi ja Stockmanni poolt välja arendatud Violetta on ainus omalaadne tehnoloogia, mis meditsiinilise standardiga hävitab pakendi pinnalt igasugused võimalikud ohtlikud eluvormid. 

Ja need näited on vaid esimesed paljudest. Arendades oma teholoogiaid edasi, on võimalik, et just Eestist tulevad need lahendused, mis korduskasutussüsteemidel võimaldavad levida üle terve maailma. 

Liitu uudiskirjaga

Liitu meie kord kvartalis ilmuva ingliskeelse uudiskirjaga.